I anledning af vores koncert med Perry Stenbäck, der er svensker, giver vi opskriften på en svensk klassiker, som er velsmagende, let at lave og billig. Som med mange store, nationale klassikere er der flere skoler, hvad tilberedning angår. Jeg holder mig til en enkel version, som fungerer vældig godt.
Ingredienser til 4 personer: 1 kilo kartofler, gerne melede, 2 løg, 250 g ansjosfileter (det skal være de svenske, lidt sødlige), væden fra ansjoserne, 3 dl piskefløde, 1 dl mælk, evt. 2 spsk. rasp
Tænd ovnen på 225 grader. Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver. Skyld dem godt i koldt vand og tør dem af i et viskestykke. Skær de pillede løg i halve skiver og steg dem blanke i smør, uden at de tager farve. Tag ansjoserne op af væden, men gem denne. Læg kartofler, løg og ansjoser lag på lag i et smurt ildfast fad. Slut med kartoflerne. Bland piskefløde, mælk og ansjosvæden og hæld blandingen over. Strø evt. rasp over og dryp med lidt smeltet smør. Bag retten i ovnen i ca. 50-60 minutter eller indtil kartoflerne er helt møre og lad fadet stå og samle sig lidt i den slukkede ovn. Denne måneds vintilbud er et godt match til retten, hvis man ikke vil have øl til.